PERAN PENGELOLAAN LIMBAH DALAM MENINGKATKAN KEBERLANJUTAN UMKM BONIS COLLECTION DI DESA PELAMUNAN

Authors

  • Shafa Ula Khalisa Universitas Pamulang
  • Riky Prawira Universitas Pamulang
  • Rima Auliyanti Universitas Pamulang
  • Melani Puspa Rangen Universitas Pamulang
  • Lisda Simanjorang Universitas Pamulang

Keywords:

waste management, , sustainability, UMKM, bag crafts, recycling, environmentally friendly technology.

Abstract

This research aims to analyze the role of waste management in improving the sustainability of Bonis Collection bag craft UMKM in Pelamunan Village. Bonis Collection UMKM, which focus on producing bags from natural and recycled materials, face challenges in managing production waste so as not to damage the environment. This study uses a qualitative approach with a case study method, involving in-depth interviews with UMKM owners and workers, as well as direct observation at production sites. The research results show that implementing effective waste management strategies, such as recycling leftover materials and using environmentally friendly technology, can significantly increase the operational sustainability of UMKM. Apart from that, good waste management also has a positive impact on company image and customer satisfaction. The conclusions of this research emphasize the importance of waste management as an integral part of sustainable business practices for UMKM in the crafts sector.

References

FAIZAH, Mazidatul, et al. Pemanfataan Limbah Kain Perca menjadi Dotapouch. Jumat Informatika: Jurnal Pengabdian Masyarakat, 2022, 3.2: 101-104.

GUSTI, Iqbal, et al. DIET PLASTIK DENGAN PEMANFAATAN LIMBAH KAIN PERCA SEBAGAI KERAJINAN TAS BELANJA GUNA MENINGKATKAN KREATIFITAS SISWA. BAKTIMU: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2023, 3.4: 137-144.

Akhmad, K. A., & Purnomo, S. (2021). Pengaruh Penerapan Teknologi Informasi Pada Usaha Mikro Kecil Dan Menengah Di Kota Surakarta. Sebatik, 25(1), 234–240. https://doi.org/10.46984/sebatik.v25i1.1293

Aprilianto Sani, A. (2017). Pengaruh Teknologi Ramah Lingkungan Dan Kualitas Pelayanan Terhadap Keunggulan Kompetitif Dan Kinerja Perusahaan. E-Jurnal Manajemen Unud, 6(2302–8912), 3485–3512.

Grehenson, G. (2011). UGM Kembangkan Potensi Sumber Daya Alam Gunung Kidul.

Gunawan, Hidayat, K., & Purnomo, M. (2013). PENERAPAN INOVASI TEKNOLOGI RAMAH LINGKUNGAN PADA KOMUNITAS PETANI SAYURAN (Studi di Desa Tawangargo, Kecamatan Karangploso, Kabupaten Malang) THE APPLICATION OF ENVIRONMENTAL FRIENDLY TECHNOLOGY INNOVATION IN THE VEGETABLE FARMER COMMUNITY (A Study at Ta. Habitat, XXIV(1), 20–32.

H, A. D. S., Putri, D., Susilo, R., Agus Karya, D., Sn, M., Kunci, K., Ambarwati, P. D., Pinilih, S. S., & Astuti, R. T. (2019). Jurnal Tingkat Sarjana Senirupa dan Desain PEMANFAATAN LIMBAH KAIN PERCA UNTUK PEMBUATAN FURNITUR. Jurnal Keperawatan Jiwa, 5(1), 40.

Hakiki, A., Rahmawati, M., & Novriansa, A. (2020). Penggunaan Sistem Informasi Akuntansi untuk Usaha Mikro Kecil dan Menengah (UMKM) di Desa Kota Daro, Kabupaten Ogan Ilir. Sricommerce: Journal of Sriwijaya Community Services, 1(1), 55–62. https://doi.org/10.29259/jscs.v1i1.12

Hartanto, M. R., & Gisella, R. Y. (2021). Pengolahan Limbah Tas Belanja Bekas Menjadi Bahan Dasar Pembuatan Produk Dekorasi. Jurnal Vastukara: Jurnal Desain Interior, Budaya, Dan Lingkungan Terbangun, 1(2), 89–100. https://doi.org/10.59997/vastukara.v1i2.221

Imbayani, I. G. A., & Endiana, I. D. M. (2015). Fakultas Ekonomi Universitas Mahasaraswati Denpasar. Juima, 5, 1–11.

Keberlanjutan, A., Umkm, U., & Propinsi, D. I. (n.d.). Jurnal_Yudi1-5. 7(1), 24–34.

Lubis, T. A., & Junaidi, J. (2016). Pemanfaatan Teknologi Informasi pada Usaha Mikro Kecil dan Menengah di Kota Jambi. Jurnal Perspektif Pembiayaan Dan Pembangunan Daerah, 3(3), 163–174. https://doi.org/10.22437/ppd.v3i3.3535

Sari, A. R., & Hwihanus, H. (2023). Peranan Sistem Informasi Akuntansi Terhadap Perkembangan Usaha Mikro Kecil Menengah (Umkm) Pada Hisana Fried Chicken Di Surabaya. Journal of Management and Creative Business, 1(1), 162–174.

Wirda, Z., Sumiahadi, A., Latuponu, H., Rahmat, A., Wijaya, A. A., Rahman, N. A., & Sosiawati, E. S. H. (2023). Teknologi ramah lingkungan pada pertanian organik: menuju pertanian.

Yulianingrum, H., Susilawati, H. L., & Pramono, A. (2019). Penerapan Paket Teknologi Ramah Lingkungan Untuk Mengurangi Emisi Metana (CH4) Di Lahan Sawah. Jurnal Ilmu Lingkungan, 17(1), 149. https://doi.org/10.14710/jil.17.1.149-157

Downloads

Published

2025-01-31