PENGELOLAAN KEUANGAN YANG EFEKTIF DAN EFISIEN PADA ORGANISASI KARANG TARUNA PAMULANG BARAT

Authors

  • Ahmad Syukri
  • Krisnaldy Krisnaldy
  • Thaharudin Thaharudin
  • Gatut Drajad Purwoko
  • Syawaludin Syawaludin

Abstract

The purpose of this community service activity is to provide counseling and training to residents in West Pamulang in collaboration with Pamulang University lecturers. The activity method used is the implementation team of Community Service activities to visit the sub-district. The next stage is the stage of implementing Community Service activities. This stage will provide counseling and training to local residents. Counseling and training provided on how to manage finances effectively and efficiently. To be able to improve the quality of management and financial efficiency. The result of this Community Service activity is the increase in knowledge and skills of the community, especially youth organizations in West Pamulang, in particular how to improve the quality of effective and efficient financial management.

Keywords: counseling, management, finance, efficiency, innovative.

References

Batubara, R. (2002). Pemanfaatan Bambu di Indonesia. Medan: USU Digital Library.

Berlian, V. A. N. dan Estu R. (1995). Jenis dan Prospek Bisnis Bambu. Jakarta: Penebar Swadaya.

Choirumuddin. (2007). Mari Membuat Anyaman Bambu. Jakarta: Tropica.

Duryatmo, S. (2000). Wirausaha Kerajinan Bambu. Jakarta: Puspa Swara.

Elburdah, R. P., Pasaribu, V. L. D., Rahayu, S., Septiani, F., & Metarini, R. R. A. (2021). MOMPRENEUR PENOPANG PEREKONOMIAN KELUARGA DI MASA PANDEMI COVID-19 DENGAN BISNIS ONLINE PADA KELURAHAN PAMULANG BARAT. Abdi Laksana: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 2(1), 75-82.

Lagiman. (1979). Industri Kerajinan Bambu. Yogyakarta: Proyek Penyuluhan Hasil Industry Kerajinan.

Margono. G. (1992). Ketrampilan Anyaman Bambu dan Rotan. Semarang: Aneka Ilmu.

Misgiya. (1998). Upaya Pemanfaatan Potongan-Potongan Bambu Sisa Industri Meubel Bambu Untuk Penciptaan Kerajinan, Unimed.

Pasaribu, V. L. D., Agrasadya, A., Shabrina, N., & Krisnaldy, K. (2020). Menjadi Enterpreneur Muda Yang Memiliki Jiwa Leadership Untuk Menghadapi Masa Depan. Abdi Laksana: Jurnal Pengabdian Kepada Masyarakat, 1(1).

Qurbani, D., Priyanto, A. A., Abidin, A. Z., Sulistiani, S., & Prasetyo, H. (2020). PERENCANAAN WAKTU DAN PERENCANAAN KEUANGAN IBU-IBU PKK DI KELURAHAN REMPOA, KECAMATAN CIPUTAT TIMUR, KOTA TANGERANG SELATAN. JURNAL LOKABMAS KREATIF, 1(3), 69-80.

Rahmana, Arief. (2015). Usaha Kecil dan Menengah (UKM), Informasi terdepan tentang Usaha Kecil Menengah. http://infoukm.wordpress.com, diakses pada tanggal 5 Maret 2021)

Soedarso, SP. (1976). Proses Pengembangan Desain Produk Dalam Industri Kerajinan. Diktat. Yogyakarta:

Sekolah Tinggi Seni Rupa Indonesia “ASRIâ€.

Sudaryanto, Ragimun. (2011). Strategi Pemberdayaan UMKM Menghadapi Pasar Bebas Asean. Yogyakarta: Kedaulatan Rakyat.

Tambunan, Tulus. (2009). UMKM di Indonesia dan Beberapa Isu Penting. Jakarta: Ghalia Indonesia.

Wihardi, Soedi. J.F.R. (1979). Catatan Sedehana Anyaman Bambu dan Rotan.Yogyakarta: Balai Besar Penelitian dan Pengembangan IndustriKerajinan dan Batik.

Yamit, Zulian. (2001). Manajemen Kualitas Produk dan Jasa, Yogyakarta: Ekonisia.

Yuniarti, K. (2006). Teknologi budidaya dan pengolahan rotan dan bambu. Prosiding Ekpose/Diskusi Hasil-Hasil Penelitian. Kupang: Balai Litbang Kehutanan - Nusa Tenggara.

https://www.akseleran.co.id/blog/umkm-adalah/ (diakses tanggal 5 Maret 2021)

http://www.software-id.com/central.php?aksi=tutorial_detil&kode=tingkatkan-mutu-produk-jika-tak-ingin-kalah (diakses tanggal 5 Maret 2021)

https://www.ukmindonesia.id/baca-artikel/62 (diakses tanggal 5 Maret

Downloads

Published

2021-08-02