Pengaruh Jumlah Ekstraksi Bertingkat Terhadap Yield Antosianin pada Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus)

Authors

  • Siti Khuzaimah Universitas Nahdlatul Ulama Al Ghazali Cilacap
  • Nuril Millati Universitas Nahdlatul Ulama Al Ghazali Cilacap

DOI:

https://doi.org/10.32493/jitk.v6i1.13199

Keywords:

Anthocyanins, Batch extraction, Stratified extraction, Dragon fruit peel

Abstract

Dragon fruit skin has a very attractive red color that has the potential to produce anthocyanin pigments. Anthocyanin pigments are flavonoid compounds that are soluble in water and can be used as natural dyes in food and beverages. The purpose of this study was to see the effect of the number of multilevel extraction on the anthocyanin yield of dragon fruit peel extraction. 20 grams of dragon fruit peel powder with a mesh size of 20 was extracted in batches for 72 hours at room temperature using a mixture of distilled water and 10% citric acid (1:6) as a solvent. Variations in the number of stratified extractions were 1,2,3,4 and 5 times of extraction with the number of solvents respectively 500, 2 x 250 ml, 3 x 167 ml, 4 x 125 ml, and 5 x 100 ml. analysis of anthocyanin pigment levels using a spectrophotometer with a different pH method. The results obtained that the anthocyanin yield with samples 1 to 2 times of extraction increased by 6.35%, while the anthocyanin yield of samples 1 to 5 times of extraction increased by 35.65%. The highest yield of anthocyanin pigments was 4.1625 mg/20 grams in a multilevel extraction carried out for 5 times of extraction.

References

DAFTAR PUSTAKA

Achyadi, N. S., Sutrisno, A. D., Fauziah, A., Studi, P., Pangan, T., Teknik, F., & Pasundan, U. (2018). Pengaruh Bahan Pengekstrak Terhadap Karakteristik Ekstrak Senyawa Fungsional Dari Kulit Buah Naga Merah ( Hylocereus polyrhizus ). IV(1).

Gusnedi, R. (2013). Analisis Nilai Absorbansi dalam Penentuan Kadar Flavonoid untuk Berbagai Jenis Daun Tanaman Obat. Pillar of Physics, 2, 76–83.

Ingrath, W., Nugroho, W. A., & Yulianingsih, R. (2015a). Ekstraksi Pigmen Antosianin Dari Kulit Buah Naga MeraH (Hylocereus costaricensis) Sebagai Pewarna Alami Makanan Dengan Menggunakan Microwave (Kajian Waktu Pemanasan Dengan Microwave Dan Penambahan Rasio Pelarut Aquades Dan Asam Sitrat) Extraction Of A. Jurnal Bioproses Komoditas Tropis, 3(3), 1–8.

Ingrath, W., Nugroho, W. A., & Yulianingsih, R. (2015b). Extraction of anthocyanin pigments from red dragon fruit peel (Hylocereus costaricensis) as a natural food dyes using microwave (Study heating time in the microwave and addition of solvent ratio of aquadestand citric acid). Jurnal Bioproses Komoditas Tropis, 3(3), 1–8.

Kurniawan, H., Bintoro, N., & Nugroho WK, J. (2018). Jurnal Ilmiah Rekayasa Pertanian dan Biosistem, Vol.4, No. 1, Maret 2016 COFFEE AND ITS FLAVOR. Jurnal Ilmiah Rekayasa Pertanian Dan Biosistem, 4(1), 222–227.

Kwartiningsih, E., K, A. P., & Triana, D. L. (2016). Ekstraksi dan Uji Stabilitas Antosianin dari Kulit Buah Naga Super Merah (Hylocereus costaricensis). 1–7.

Lidya Simanjuntak, Chairina Sinaga, & Fatimah. (2014). Ekstraksi Pigmen Antosianin Dari Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus). Jurnal Teknik Kimia USU, 3(2), 25–29. https://doi.org/10.32734/jtk.v3i2. 1502

Meganingtyas, W., & Alauhdin, M. (2021). Ekstraksi Antosianin dari Kulit Buah Naga (Hylocereus costaricensis) dan Pemanfaatannya sebagai Indikator Alami Titrasi Asam-Basa. AgriTECH, 41(3), 278. https://doi.org/10.22146/agritech.52197

Meidayanti Putri, N., Gunawan, I., & Suarsa, I. (2015). Aktivitas Antioksidan Antosianin Dalam Ekstrak Etanol Kulit Buah Naga Super Merah (Hylocereus Costaricensis) Dan Analisis Kadar Totalnya. Jurnal Kimia, 9(2), 243–251. https://doi.org/10.24843/ JCHEM.2015.v09.i02.p15

Moulana, R., Rohaya, S., Teknologi, J., Pertanian, H., Pertanian, F., & Kuala, U. S. (2012). Efektivitas Penggunaan Jenis Pelarut dan Asam dalam Proses Ekstraksi Pigmen Antosianin Kelopak Bunga Rosella (Hibiscus sabdariffa L). Jurnal Teknologi Dan Industri Pertanian Indonesia, 4(3), 20–25. https://doi.org/10.17969/jtipi. v4i3.739

Niah, R., & Baharsyah, R. N. (2018). Uji Aktivitas Antioksidan Ekstrak Etanol Kulit Buah Naga Merah Super ( Hyclocereus costaricencis ). 05(01), 14–21.

Noviyanty, A., & Salingkat, C. A. (2019). Pengaruh Jenis Pelarut Terhadap Ekstraksi Dari Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus) [The Effect of Solvent Type to The Quality of Red Dragon Fruit Peel (Hylocereus polyrhizus) Extracts] LATAR BELAKANG Salah satu tumbuhan yang memiliki kandu. 5(3), 271–279.

Purwanti, A., Sumarni, & Parjoko, A. (2016). Koefisien Transfer Massa Pada Ekstraksi Antosianin Dari Bunga Dadap Merah. Jurnal Teknik Kimia, 10(2), 49–57.

Sahraeni, S., Rahim, H., Teknik, J., Politeknik, K., & Samarinda, N. (2018). Ekstraksi antosianin dari kulit buah naga merah sebagai pewarna alami 1). 2018, 105–109.

Siregar, T. W. (2020). Uji Efektivitas Ekstrak Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus costaricensis Jack) Sebagai Pengawet Ikan Nila (Oreochromis niloticus ). Skripsi.

Yulfriansyah, A., & Novitriani, K. (2016). Pembuatan Indikator Bahan Alami Dari Ekstrak Kulit Buah Naga (Hylocereus Polyrhizus) Sebagai Indikator Alternatif Asam Basa Berdasarkan Variasi Waktu Perendaman. Jurnal Kesehatan Bakti Tunas Husada: Jurnal Ilmu-Ilmu Keperawatan, Analis Kesehatan Dan Farmasi, 16(1), 153. https://doi.org/ 10.36465/jkbth.v16i1.178

Downloads

Published

2022-01-31

How to Cite

Khuzaimah, S., & Millati, N. (2022). Pengaruh Jumlah Ekstraksi Bertingkat Terhadap Yield Antosianin pada Kulit Buah Naga Merah (Hylocereus polyrhizus). Jurnal Ilmiah Teknik Kimia, 6(1), 1–8. https://doi.org/10.32493/jitk.v6i1.13199