Pengaruh Sistem Kerja Jarak Jauh (Remote Working System) Terhadap Kinerja Pegawai
Abstract
Perubahan kebiasaan dalam bekerja atau pola kerja yang disebabkan oleh fenomena pandemi covid-19 dimana banyak perusahaan mengadopsi pola kerja baru yang memungkinkan karyawannya dapat melakukan pekerjaanya dimanapun dan kapan pun. Ada banyak variabel – variabel yang mendukung agar pola kerja tersebut dapat terlaksana dan faktor – faktor yang mempengaruhi keberlangsungan kerja pegawainya meskipun tidak di lingkungan perusahaan. Dalam melakukan kerja jarak jauh (remote work) tentunya memerlukan dukungan dari pihak perusahaan untuk pegawainya agar dapat melakukan pekerjaannya dengan sempurna yang pada akhirnya berimbas kepada kinerja karyawan serta perusahaan. Penelitian ini menggunakan metode kajian literatur yang bersumber dari beberapa penelitian yang dapat penulis ambil kesimpulan pada akhirnya. Dari hasil penelitian yang sudah dilakukan dapat ditarik kesimpulan bahwa kerja jarak jauh (remote work) yang diterapkan perusahaan dengan pola kerja Work From Home (WFH) memiliki sisi kelemahan dan kelebihan yang memberikan pengaruh positif dan negatif bagi kinerja karyawan, serta memiliki nilai tersendiri bagi pegawai yang menggunakannya.
Keywords: Kinerja Pegawai; Kerja Jarak jauh; Work From Home
Downloads
Published
Issue
Section
License
Open Access
HUMANIS (Humanities, Management and Science Proceedings) is a national peer reviewed and open access journal that publishes significant and important research from all area of agroindustry.
This journal provides immediate open access to its content that making research publish in this journal freely available to the public that supports a greater exchange of knowledge.
Copyright
Submission of a manuscript implies that the submitted work has not been published before (except as part of a thesis or report, or abstract); that it is not under consideration for publication elsewhere; that its publication has been approved by all co-authors. If and when the manuscript is accepted for publication, the author(s) still hold the copyright and retain publishing rights without restrictions. Authors or others are allowed to multiply article as long as not for commercial purposes. For the new invention, authors are suggested to manage its patent before published. The license type is CC-BY-SA 4.0.
Disclaimer
No responsibility is assumed by publisher and co-publishers, nor by the editors for any injury and/or damage to persons or property as a result of any actual or alleged libelous statements, infringement of intellectual property or privacy rights, or products liability, whether resulting from negligence or otherwise, or from any use or operation of any ideas, instructions, procedures, products or methods contained in the material therein.